Dirt 5 – Ett racingspel som delar fansen

Dirt är en franchise som startades med Colin McRae Rally 1998, och senare blev serien till DIRT i vid 2007. Det är ett racingspel med fokus på rally, så det är mycket offroad och du får chansen att köpa på en mängd olika underlag.

2020 släpptes DIRT 5 och blev tyvärr ett spel som delade fansen i två läger. Den har än idag ganska blandade betyg, så det är svårt att säga om du kommer att tycka om spelet eller inte. Nedan kan du läsa mer om titeln och vad du har att förvänta dig när du kör igång din första bil i DIRT 5.

Det här är Dirt 5

DIRT 5 är ett actionfyllt spel med rolig racing där du får chansen att köra olika rallybilar. Det här innebär att det är mycket rörelse under loppen och bilarna hoppar runt en del medan du kör på en mängd olika typer av offroad, från lera till sand och mycket mer.

Codemasters är företaget bakom spelet och är kända för just DIRT-spelen. Det är racingspel som lägger en hel del fokus på att det ska vara roligt att köra bilarna. Det har samtidigt funnits mycket variation mellan olika titlar, så det är sällan fansen älskar exakt alla titlar, det beror mycket på vad som är viktigt för varje enskild person.

DIRT 5 kommer med många nya funktioner och du får chansen att köra grymma bilar på en mängd destinationer över hela världen. När du är färdig med kampanjen, som bör ta något mellan 10 och 16 timmar, finns det möjlighet att spela med delad skärm offline eller så kan du köra mot andra spelare i lopp med 12 deltagare.

Hyllas för grafiken

När man tittar på betygen ser man ganska blandade reaktioner. En del hyllar DIRT 5 som den bästa titeln i serien, medan andra avskyr titeln. Vi ska därför titta på vad folk hyllar, och vad som verkar vara mindre bra enligt många.

Det första vi märker är grafiken. Det räcker nästan att du tittar på några bilder på spelet så ser du den kvalitet som Codemasters kommer med. Bilarna är läckra och tillsammans med naturen så ser det både realistiskt ut samtidigt som det är häftigt.

Spelet kom ut 2020 så det är egentligen inte konstigt, än mindre då Codemasters är en ganska stor aktör inom racingspel och har en ganska rejäl budget för serien. Mycket tid har lagts ned på DIRT 5 och det syns.

Det här syns ännu mer när man tittar på alla olika lopp som finns. Ena loppet är i Norge där du har norrsken i bakgrunden och sedan är du helt plötsligt ute och blåser upp damm i ökenmiljöer. Det finns många fina platser i spelet men samtidigt tvingar man sig inte att vara realistisk, du får till exempel köra på en frusen East River i New York.

Mer av ett arkadspel än en simulator

Det som däremot kritiseras är att DIRT 5 är mindre av en racingsimulator och mer av ett arkadspel. Det är därför det blir svårt att säga om spelet är bra eller inte, det beror mycket på vad du är ute efter. En simulator försöker att återskapa realism med bilarna och mycket av fokus läggs då på det. Det här har det funnits drag av i en del tidigare titlar.

DIRT 5 har däremot valt att fokusera på action och underhållning. Som ett resultat har du ett racingspel som mer liknar något man ser på arkadhallar. Det är snyggt, roligt och spännande. Realistiskt är det däremot inte vid en del tillfällen och det är just det som delar fansen.

Samtidigt så är det ett otroligt snyggt spel med racingnöje, så det är fortfarande ett roligt spel. Det är däremot inte rätt val för den som är ute efter verklighetstrogen racing.

Lämna en kommentar