Formel 1 – Bilsporter är någonting som funnits i många år. Idag finns det dessutom flera olika typer av bilsporter där de största skillnaderna är vilken typ av bil som får användas samt vilket underlag man kör på. Formel 1 eller, Formula One som det heter på engelska, är en av världens mest kända racingsporter.
Formel 1 utvecklades i Europa som en form av Grand Prix-tävlingen som skedde under den första hälften av 1900-talet. Det allra första loppet kördes år 1948 och endast två år senare kördes det första VM-loppet. I tävlingen kör alla deltagare specialbyggda ensitsiga fordon och det här kan ske på både avstängda banor, alltså statsbanor, eller på banor som är specialbyggda för tävlingen.
Förr i tiden gick en säsong till genom att man delade upp hela tävlingen med flera bilar, stall och olika förare. Idag är det istället samma förare som tar sig an hela tävlingen. Världsmästerskap har skett varje år sedan 1950 och antalet tävlingar som körs under en säsong har ökat successivt sedan dess. Idag sker drygt 20 lopp per säsong och det har varit så sedan 2010-talet.
Kort om bilarna
Enligt reglerna måste stallen tillverka bilarna som ska köras i en Formel 1-tävling. De får köpa in motorer och delar från tillverkare, men det är dom själva som måste sätta ihop allting. Det finns även regler om vilka motorer som får användas, sedan 2014 körs bilarna med en 6-cylindrig 1,6 liter turbo-laddad motor med runt 600 hästkrafter. Bilarna bör även ha en elektronisk energiåtervinning från avgaserna och bromsarna. De bilar som används inom Formel 1 anses vara bland de snabbaste inom alla bilsporter som finns med topphastigheter på 360 kilometer i timmen.
Kvalificeringen
För att bli kvalificerad till tävlingen måste bilarna först delta i ett utslagningssystem som är tredelat. Det börjar med att 20 bilar ska köra så många varv som möjligt på 18 minuter. De fem bilar som var långsammast tas bort och får startplatserna 16 – 20. De resterande bilarna går vidare till nästa kvaldel. Där ska de ännu en gång köra så många varv som möjligt, denna gång på 15 minuter. Precis som första delen tas de fem långsammaste bilarna bort och får startplatserna 11 – 15. Bilarna som är kvar kör en sista gång, på 12 minuter ska de köra så många varv som möjligt för att bestämma startplats.
Formel 1-loppet
När alla bilar/förare har fått sin startposition är det bara att vänta på att det riktiga loppet ska börja. Alla bilar ställer sig på sin bestämda startposition, sedan får de köra ett formationsvarv. De ställer sig ännu en gång på sin startposition och väntar på att loppet ska börja. Ett lopp som körs är just över 305 kilometer, eller får ta max två timmar.
Poängräkningen
Hur en vinnare utses i Formel 1 innebär inte endast att välja den bilen som kör ett varv snabbast. Vinnaren, eller Världsmästaren i Formel 1 utses genom en poängberäkning. För att vinna måste en förare samla så många poäng som möjligt. Det innebär alltså inte att en förare måste komma först i mål varje lopp för att vinna. Nummer ett i mål blir tilldelad 25 poäng, tvåan får 18 poäng, trean får 15 poäng och så vidare.
Enkel men samtidigt komplicerad sport
Formel 1 är som sagt världens mest populära bilsport. Om du inte har tittat på sporten eller känner till den kan det kännas rätt svårt att hänga med. Det är lätt att tro att sporten endast innebär bilar som kör runt och den första i mål vinner. Men det är lite mer komplicerat än så med kvaltävlingar och poängräkningen. Det finns även en hel del regler som alla förare/stall måste känna till och följa.