- Bugatti Chiron Super Sport 300+: 304 mph
- Hennessey Venom F5: 301 mph*
- SSC Tuatara: 283 mph
- Koenigsegg Agera RS: 278 mph
- Hennessey Venom GT: 270 mph
- Bugatti Veyron Super Sport: 268 mph
Till skillnad från andra siffror som används för att särskilja fordon från varandra, som t.ex. noll-till-100 km/h-tider, G-kraft i kurvor eller kvartsmilstider, är det vansinnigt svårt att sätta ett nytt topphastighetsrekord. Förutom att se till att en bil har rätt mängd kraft och flyter effektivt genom luften är det nästan omöjligt att hitta en tillräckligt lång vägsträcka för att få upp en bil till 300 mph. Det är därför som hastighetsrekord sällan slås.
Dessa fordon är de snabbaste bilarna i världen. Majoriteten av fordonen har bevisade topphastighetsrekord, medan ett fåtal är påstådda topphastighetssiffror. I listan ingår också några modeller som skulle sätta rekord om de skulle gå i produktion.
Bugatti Chiron Super Sport 300+: 304 mph
I augusti 2019 toppade Bugatti den tidigare regerande Hennessey Venom F5. Inte bara det, utan Chiron Super Sport 300+ blev också den första bilen att bryta 300 miles per timme på banan. Det slutgiltiga rekordet var 304,773 mph med racingföraren Andy Wallace vid ratten på Volkswagens testbana Ehra-Lessien i Tyskland. Om 300+ mph verkar svårt att förstå saknar du inte fantasi. Att täcka 450 fot på en enda sekund är något som är helt otroligt.
Bugatti håller kronan för tillfället, men tillverkaren kan komma att lämna tävlingen. ”Vi har flera gånger visat att vi bygger de snabbaste bilarna i världen. I [framtiden] kommer vi att fokusera på andra områden”, säger tillverkaren i ett uttalande. Endast 30 av denna fyrturbo, 8-liters, 16-cylindriga motor kommer att tillverkas till en cool kostnad på 3,9 miljoner dollar styck.
Hennessey Venom F5: 301 mph
Hennessey Performance Engineering ägde tidigare topplaceringen på den här listan med sin Venom F5. F5 är efterföljaren till den rekordstora Venom GT och har en teoretisk och påstådd topphastighet på 301 mph, vilket är en rejäl marginal före den näst snabbaste bilen. Synd att Bugatti var tvunget att blanda sig i topphastighetskriget igen.
Venom F5 använder sig av ett kolfiberchassi och drivs av en 7,4-liters V8 med dubbelturbo som ger 1 600 hästkrafter. Även om Hennessey ännu inte har legitimerat sina påståenden, rapporteras det att F5 kan rusa från 0 till 249 mph och tillbaka till 0 på mindre än 30 sekunder. Det är ungefär lika lång tid som det tar för en mild sportbil att bara ta sig från 0 till 100 mph.
SSC Tuatara: 283 mph
Den 10 oktober 2020 hävdade SSC att dess monstruösa Tuatara hade en genomsnittlig topphastighet på 316,11 mph på väg mot ett nytt rekord för världens snabbaste produktionsbil. Det gick utför för SSC efter körningen. Hastighetsrekordet kom i skymundan eftersom folk upptäckte felaktigheter i SSC:s videor. Det var inte förrän i juli 2021 som SSC officiellt förklarade att Tuatara inte hade nått 316 mph. I ett Instagraminlägg erkände SSC att superbilen inte ens hade nått 301 mph.
På grund av allt ståhej begav sig SSC till Johnny Bohmer Proving Ground i Florida för att försöka göra en ny körning. Där nådde Tuatara ett genomsnitt på 282,9 mph vid två körningar. Det är inte alls i närheten av de 316 mph som SSC lovade, men det är en verklig körning utan några konstigheter.
SSC är inte färdiga med att jaga hastighetsrekordet med Tuatara, så vi kan få se superbilen bryta 300 mph i framtiden.
Koenigsegg Agera RS: 278 mph
Om du bara är intresserad av bevisade påståenden, så hoppar listan över världens snabbaste bilar över Hennessey och SSC och fortsätter med Koenigsegg Agera RS. Tills Bugattis Chiron Super Sport 300+ hade sprängt igenom 300 mph-gränsen bar Koenigsegg och dess Agera RS den beprövade VMAX-kronan med en genomsnittlig topphastighet på 278 mph. Hur har den svenska biltillverkaren förtjänat sina ränder?
Den 4 november 2017 stängde Nevadas transportdepartement en 11 mil lång vägsträcka strax utanför Las Vegas. Koenigsegg dök upp med en kundägd Agera RS och Koenigseggs fabriksförare Niklas Lilja satte ner två höghastighetskörningar (i motsatt riktning). Den genomsnittliga hastigheten (inklusive en körning på 285 mph) registrerades av Guinness rekordbok.
Hennessey Venom GT: 270 mph
När Koenigsegg satte ett nytt officiellt topphastighetsrekord förlorade Hennessey titeln. Hennessey Venom GT kom från ingenstans och störtade den mäktiga Bugatti Veyron. År 2014 avslöjade Hennessey en Lotus-baserad Frankenstein-superbil med en 7,0-liters twin-turbo V8 och 1 244 hästkrafter. Fram till dess hade den Texas-baserade tunern bara modifierat prestandabilar, men detta var företagets första fristående bygge.
Med godkännande från Kennedy Space Center registrerade Hennessey en topphastighet på 270,4 mph. Även om Guinness Book of World Records godkände körningen har den fått en hel del kritik. För det första tas de flesta topphastighetsrekord från ett genomsnitt av två körningar i motsatt riktning (som Koenigsegg gjorde med Agera RS). Dessutom är Venom GT ett handbyggt fordon med låg produktion. Vissa har ifrågasatt om den förtjänar att räknas till serietillverkade bilar.
Bugatti Veyron Super Sport: 268 mph
Innan Hennessey och Koenigsegg gav sig in i kampen om topphastigheter dominerade Bugatti världens snabbaste kategori. Till skillnad från sina nya rivaler drog Bugatti nytta av moderbolaget Volkswagens enorma kassareserver. En enorm investering av tid och resurser resulterade i Bugatti Veyron 2005. Veyron för 1,7 miljoner dollar använde en W16-motor med fyra turboaggregat för att leverera 1 001 hästkrafter till alla fyra hjulen.
Hur imponerande den än var, överträffades Veyron med sina 250 km/h snart av SSC Ultimate Aero med 256 km/h. Bugatti gick tillbaka till ritbordet och återkom med Veyron Super Sport. Imponerande 1 200 hästkrafter och en mängd aerodynamiska förbättringar hjälpte Super Sport till en topphastighet på 268 mph, klockad på Volkswagens testbana i Ehra-Lessein. Bugatti utvecklade också en cabrioletversion, kallad Grand Sport Vitesse, som fortfarande innehar rekordet för den snabbaste produktionsbilen med öppet tak med en hastighet på 254 mph.